KUCHCIK

Przygody Kuchcika Rondelka

Radość … gotowania:)

Gotowanie, czynność codzienna i pospolita. Okazuje się jednak, że budzi wielkie emocje i ciągle nie brak chętnych, by się nią zająć. Wielu z nas lubi nie tylko dobrze zjeść, lecz również odczuwa  niebywała przyjemność, gdy smakołyki pochłaniane przez rodzinę i przyjaciół znikają w okamgnieniu w asyście pomruków zadowolenia. Tę przyjemność odczuwają również dzieci, uczące się skomplikowanej sztuki komponowania składników, by powstało nowe kulinarne arcydzieło. Korzystajmy więc z okazji, że dzieci są pełne zapału do zabawy w kuchni i… gotujmy razem z nimi. Oto pierwsza porcja przepisów niezbyt skomplikowanych, a mogących znaleźć stałe miejsce w codziennym, rodzinnym menu. Zatem, zapraszamy do Kuchcikowej kuchenki…

Już drugi rok spotykamy się na zajęciach Przygody kuchcika Rondelka. Następne, pełne żądzy gotowania, dzieci dołączyły do kuchcikowego grona. Obecnie w kulinarnej przygodzie uczestniczy 65 osób.  Serdeczne podziękowania należą się pani Dyrektor, która udostępniła  salę, w której mogą cyklicznie odbywać się zajęcia. Z kolei dzięki pomocy rodziców udało nam się wyposażyć kuchenkę w niezbędne narzędzia (talerze, filiżanki , miseczki, sztućce). Dobra wola i zaangażowanie pań nauczycielek tez zasługują na uznanie. Dzięki pomysłom i współpracy pań: Elżbiety Grzegorek, Marii Kielich i Ireny Maluśkiewicz – Kosteckiej zostały uszyte  kuchcikowe fartuszki.

Mamy nadzieję, że dzięki uczestnictwu w zajęciach dzieci rozbudzą w sobie nowe smaki, a warzywa i owoce częściej  będą zjadane, a nie pozostaną tylko na talerzach.

Miło nam będzie, gdy wykorzystają Państwo we własnych domach przepisy, które „przepysznym jedzonkiem się stają” na naszych zajęciach.

Oto Kuchciki w akcji:

Na prośbę rodziców łakomczuszków i Tadków – niejadków zamieszczam wyszukane i sprawdzone w Kuchcikowej Kuchence przepisy na szybkie pasty do chleba i jeszcze inne małe „conieco”

KUCHCIK KUCHCIK KUCHCIK

Pizza wspaniała

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki 650 (szklanka 200 ml),

1/2 szklanki letniej wody

2 dkg drożdży

¾  łyżeczki soli

1 i ½  łyżeczki cukru

2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Do letniej wody wsypać 2 łyżki mąki, cukier i rozkruszyć drożdże. Całość wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok.15 minut).

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej. Wymieszać i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, by stało się puszyste i gładkie. Nie musi wyrastać.

Podzielić ciasto na części (ich ilość zależy od potrzeb konsumenta: duże 3), rozwałkować na cieniutki placek, nadając okrągły kształt, podsypując mąką.

Zagiąć brzegi, posmarować cienko sosem, dodać ser i ulubione składniki oraz oregano i bazylię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni. Piec ok. 8 minut (powinna się lekko zrumienić).

Po upieczeniu można posmarować ciasto smakową oliwą (np. z dodatkiem bazylii lub czosnku)

Pycha! Zupełnie jak w neapolitańskiej pizzerii! Im prostsza, tym  lepsza.
Sos pomidorowy najlepiej przygotować samodzielnie, rozgrzewając na patelni 2 łyżki oliwy lub oleju. Następnie dodać  pomidory z puszki, doprawić solą i co jakiś czas zamieszać. Gdy odparuje i się zagęści, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić oregano i bazylią. Jeśli jest zbyt kwaśny, można dodać odrobinę cukru. Smarować cieniutko spód pizzy.

Pasta paprykowa

 Składniki:

  • serek wiejski (200g)
  • 2 jajka (120g)
  • papryka konserwowa (100g)
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)

Przygotowanie:

Serek wiejski, ugotowane jajka i paprykę konserwową miksujemy na gładką masę i przyprawiamy.

Pasta z wędliną

Składniki:

  • serek wiejski (200g)
  • 2 jajka (120g)
  • wędlina drobiowa (100g)
  • szczypiorek
  • przyprawy (sól, pieprz)

Przygotowanie:

Serek wiejski, ugotowane jajka i wędlinę miksujemy na gładką masę, dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawiamy. Opcjonalnie można wędlinę pokroić na drobną kosteczkę i dodać do zmiksowanego serka i jajek.

Pasta z avocado

 Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 łyżek serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii

Placuszki z cukinii

Składniki:

  • 1 dość duża cukinia
  • 1-2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić na chwilę, najlepiej na sicie, żeby puściła sok.
  2. Odcisnąć sok z cukinii, przełożyć ją do dużej miski. Dodać jajko i bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt luźna – dodać więcej bułki tartej i jeszcze jedno jajko.
  3. Rozgrzać w patelni olej (na wysokość 0,5 cm). Nakładać łyżką okrągłe placki i smażyć aż będą rumiane, odwrócić i smażyć z drugiej strony.
  4. Podawać z jogurtem naturalnym lub ze śmietaną i z cukrem.

Zupka palce lizać

Składniki:

  • 20 dkg pieczarek
  • 1 duży por
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki oliwy
  • kostka rosołowa
  • 2 serki topione

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w cienkie talarki.  W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć 5 minut warzywa, zalać rosołem, gotować 15 minut, włożyć kawałeczki topionego serka, doprawić solą i białym pieprzem.

Pierniki Babci Zosi

Tradycyjnie w okresie mocno przedświątecznym, by wszyscy ochotnicy zdążyli uczestniczyć w zajęciach, rozpoczęliśmy „spotkanie pierniczkowe”. Dzieci popisały się wielką kreatywnością i przepięknie ozdobiły piernikowe choineczki. Ciasteczka baaardzo dzieciom smakowały, dlatego na naszej stronce zamieszczam …

Przepis na najlepsze PIERNIKI BABCI ZOSI

Składniki

  • 2 kg mąki
  • 0,5 kg cukru
  • 55 dkg miodu
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • Przyprawa do pierników
  • Filiżanka mocnej kawy
  • 10 dkg kakao
  • 1,5 kostki margaryny do pieczenia
  • 9 jaj średnich

Sposób przyrządzenia

Miód, margarynę dobrze rozgrzać, dodać cukier, kakao, przyprawy korzenne, kawę. Przestudzić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i jaja. Dobrze wymieszać.

Zarobione ciasto powinno stać w chłodnym miejscu  chociażby jeden dzień.

Po tym czasie rozwałkować ciasto i wykrawać pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni.

Koniecznie ozdobić, współpracując ze wszystkimi domownikami. To również świetny sposób na towarzyskie spotkanie, do czego Państwa zachęcam.

Jabłka pod kruszonką

Składniki:

  • Jabłka
  • Masło
  • Cukier
  • Mąka              czyli składniki na kruszonkę, którą przecież każdy potrafi zrobić.
  • Śmietanka kremowa  (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia

Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie talarki. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Posypać obficie kruszonką. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut (z funkcją termoobiegu). Wystawić, gorące nałożyć na talerz i obok ułożyć porcję ubitej  z cukrem (ile kto lubi) śmietany.

Kapusta pekińsku z brokułami po AZJATYCKU

Składniki na jedną porcję:

  • garść kapusty pekińskiej,
  • kilka kawałków brokuła,
  • ząbek czosnku,
  • szalotka,
  • 1/2 łyżeczka imbiru,
  • sos sojowy do smaku,
  • papryczka ostra do smaku (opcjonalnie)
  • dobra oliwa

Sposób przyrządzenia

Rozgrzewamy wok z oliwą, dodajemy posiekany czosnek, cebulkę, papryczkę, imbir, wszystko szklimy na złoty kolor. Kapustę pekińska i brokuły dorzucamy do woka, doprawiamy sosem sojowym, smażymy kilka minut. Wszystko wykładamy na talerz i … SMACZNEGO! J

Chiński makaronik (porcja dla 2-3 osób)

Składniki:     

  • ¼ kg makaronu ryżowego
  • wieprzowina pokrojona w paski (otulona w chińskie zioła wymieszane z oliwą oraz sól) i usmażona
  • 6 pieczarek pokrojonych w paski
  • ¼ kg kapusty pekińskiej
  • 2 małe cebulki pokrojone w kostkę
  • Nieco oliwy lub oleju
  • Łyżka sosu sojowego
  • Sól do smaku ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki rosołu lub wody
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru (uff!)

Sposób przyrządzenia:

Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z rosołem lub wodą. N a dużej patelni (może być wok) z rozgrzanym tłuszczem smażyć kolejno po minucie : cebulę, pieczarki i kapustę, stale mieszając. Wlać sos sojowy, posolić do smaku. Włożyć pieczoną wieprzowinę, wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Całość zalać rosołem z mąką i gotować, aż zgęstnieje. Ułożyć na odcedzonym makaronie i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Mniam, mniam…

Przepyszne ciasteczka

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 125 g mąki
  • Kilka kropli aromatu (np. waniliowego lub śmietankowego lub cytrynowego, lub migdałowego)